sâmbătă, 25 februarie 2012

Frans G Bengtsson - Vikingii

Vorbim despre o foarte frumoasă carte de aventuri cu referințe istorice, cu o acțiune plasată undeva în jurul anului 1000.
Este povestea unui tânăr scandinav pe nume Rode Orm (Șarpele Roșu – după culoarea părului și a bărbii) care pleacă de acasă (capturat de vikingi în timpul unui raid) și trece printr-o serie de aventuri, devenind războinic viking, in cea mai bună tradiție a vremii. Întâmplările îl poarta de-a lungul coastelor Scandinaviei, Angliei, Franței, Spaniei și ajunge până în Mediterana. În acest timp a fost războinic alături de cei care care l-au răpit (și apoi l-au acceptat ca și membru al echipajului), sclav pe navele flotei andalusiene, războinic în armata califului, pentru a redeveni în final acelasi războinic viking care se simte cel mai bine pe propria lui corabie.
Povestea este presărată cu diverse personaje – nordici, creștini, musulmani si evrei, fiecare cu credința lui (reușesc să-l zăpăceasca rău de tot pe personajul nostru în câteva ocazii), camarazi de arme (cu care se leagă o prietenie strânsă) și personaje istorice reale – califul Al Mansur, regele Swein, regele Harald-Dinte-Albastru (după numele căruia compania Ericsson a numit un standard de comincație wireless – celebrul „bluetooth”; sigla bluetooth reprezintă doua rune nordice - H si B - Harald Bluetooth). Orm  se convertește la islamism, apoi devine creștin, dar păstrează adânc în el superstițiile nordice și crede că după moarte se va întâlni tot cu Odin în Walhalla, mesajul transmis de către carte fiind unul de întelegere și toleranță față de toate religiile.
Cartea a fost scrisă in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, titlul original fiind „Rode Orm” iar în engleza a fost tradusa sub titlul de „The Long Ships”. Nu am știință să fie reeditata la noi, dar eu am găsit-o cel putin aici:
http://www.edituradacia.ro/index.php?page=cauta&qs=vikingii&Submit=+%3E&colectie=&anticariat=orice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu