duminică, 27 mai 2012

Jan Kozak – Samurul negru, ursul cafeniu


                Gândindu-mă la cărţi scrise la persoana a I-a (apropos de postarea precedentă) mi-am amintit de aceasta carte pe care am citit-o cu mult timp în urma şi care mi-a plăcut foarte mult. Din pacate nu ştiu câte şanse sunt să o mai gasiţi în alte parte în afara bibliotecilor sau anticariatelor.
                Cartea este scrisă din perspectiva unei adolescente – Helena (sau Helka, dacă vreţi) - care işi urmează părintii, biologi de profesie, pe malurile Baikalului. Tatal ei se ocupă cu monitorizarea populaţiei de samuri iar mama ei se ocupă cu studiul lichenilor. Descoperim astfel prin ochii eroinei noastre un fragment din viaţa Taigalei Siberiene, un loc indepărtat si sălbatec, dar de o frumuseţe aparte: paduri nesfârşite, animale sălbatice (samuri, urşi, reni, lupi), oamenii locului (cu poveştile, dramele şi bucuriile lor) şi bineînţeles măreţia Baikalului, care cu ai lui 23000km3 reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume, adică 10% din total (exceptând gheţarii). Aventurile Helenei sunt punctate la tot pasul de diverse „firmituri” de informaţii cum ar fi legende locale, informaţii ştiinţifice despre viaţa animalelor sau chiar mici lecţii de supravietuire (de exemplu, cum să încalzeşti picioarele unui om ameninţat de degerături), toate acestea formând un sigur tablou impresionant – viaţa in taiga. Povestea se întinde pe o perioadă de aproximativ un an, astfel încât sunt suprinse toate anotimpurile, de la vara scurtă la iarna siberiana, când până şi măreţul Baikal inghaeţă bocnă, gheaţa fiind atât de groasă încât lacul este traversat cu camioanele
                Autorul are un talent aparte în a descrie locurile. Dacă imaginaţia te slujeşte cât-decât, un documentar facut pentru Animal Planet pare de prisos. Această carte, prin stilul autorului, a reuşit să mă facă (pe mine cel puţin) să-mi doresc să ajung într-o zi să vad acele locuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu