vineri, 13 aprilie 2012

Eiji Yoshikawa - Taiko

Toyotomi Hideyoshi

                O legenda japoneza ne povesteste despre o intrebare retorica: “Ce faci daca pasarea nu vrea sa cante?” Trei mari lideri ar fi raspuns la aceasta intrebare, fiecare raspuns aratand modul de gandire al acestuia. Astfel (retineti ideea de baza, existenta mai multor variante provenind din traducere): Oda Nobunaga a raspuns: “Daca nu vrea sa cante, ucide-o!/am sa o ucid sa cante” ; Toyotomi Hideyoshi a raspuns: “Daca nu vrea sa cante am sa o fac/conving/invat sa cante”; Tokugawa Ieyasu a raspuns: “Daca nu vrea sa cante, am sa astept pana va canta/pana va vrea sa cante”.
                La sfarsitul secolului al XVI-lea Japonia era sfasiata de interminabile raboaie intre clanurile de samurai. In acest moment au intervenit succesiv acesti trei mari conducatori, fiecare cu stilul sau (sugerat de legenda de mai sus) care au turnat astfel fundatia Japoniei moderne. Cartea ne prezinta povestea lui Toyotomi Hideyoshi – cel care a convins pasarea sa cante.

                Avem deci o carte cu tema istorica, situata in perioada de glorie a samurailor si una din cele mai interesante perioade din istoria Japoniei. Fireste, cartea este usor romantata, toate detaliile despre viata lui Toyotomi Hideyoshi nefiind pe deplin consemnate, in special cele din prima parte a vietii. Aflam cum a plecat de acasa de timpuriu, dintr-o familie saraca si fara origine nobila, cum a incercat mai multe slujbe, cum a intrat in final in serviciul nobilului Oda Nobunaga unde a ajuns de la cel care cara sandalele la marele general care a intrat in istorie. Numeroasele intamplari (majoritatea adevarate si atestate documentar) ni-l arata pe Toyotomi Hideyoshi ca un om ambitios si cu reale calitati de lider. Fie ca organizeaza bucataria, grajdiurile sau gestioneaza domeniile lui Nobunaga, fie ca organizeaza constructia unei fortarete sau conduce o armata, Toyotomi Hideyoshi isi atinge obiectivele convingandu-i pe cei din jur sa i se alature (lui sau cauzei lui), folosind forta numai cand este necesar, dar si atunci cu mare maiestrie, dupa adevarata arta a razboiului. Neimpozant din punct de vedere fizic si cu talente de spadasin sugerate ca fiind limitate, cautand mereu sfaturile inteleptilor, Toyotomi Hideyoshi se impune ca un mare negociator. Dupa moartea lui Oda Nobunaga, in calitate de mare general, preia conducerea armatelor acestuia si isi consolideaza influenta in clanul Oda, ramanand in final cu doar doi adversari de infruntat: unul – propria lui ambitie, iar celalalt – un om rabdator, care stie sa astepte pana cand pasarea va vrea sa cante

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu