luni, 5 martie 2012

MILAN KUNDERA - VALSUL DE ADIO

     O carte despre naivitatea de a nu recunoaşte păţania tuturor bărbaţilor de pe acest pământ sau pur şi simplu despre imposibilitatea sau incapacitatea unora, de a urma calea sfinţilor şi nu a oamenilor obişnuiţi, când sunt puşi în faţa manifestării implacabile a esenţei concentrate a imprevizibilului.
    O carte despre oamenii care nu-şi pot distinge singuri sentimentele, în inima cărora dragostea se confundă de fapt cu vanitatea, obsesia sau cu egoismul şi care au impresia că infidelitatea este cea care îi apropie mai mult de persoana iubită, atât de mult încât nu o mai pot părăsi niciodată, riscând să rămână ţintuiţi de piroanele urii nutrite, atât faţă de cei care nu îi mai vor, cât şi faţă de cei care se bat pentru ei.
     O carte despre suflete prinse între lumea banalităţii şi a plictiselii, lumea eşecului şi a capitulării, amplificate toate de vremurile zbuciumate ale unei ţări europene condusă de regimuri învrăjbite, care omoară spiritul şi încurajează frivolitatea, şi în care oamenii nu ştiu să preţuiască dimineţile. Se trezesc forţat, cu ajutorul ceasului deşteptător, care le sparge somnul cu o lovitură feroce, asemănătoare loviturii de topor, ca apoi să se lase pradă, într-o clipită, unei agitaţii precipitate, de-a dreptul funeste. Ce fel de zi e aceea care începe printr-un asemenea act de violenţă? Aceşti oameni sunt învăţaţi zi de zi cu violenţa, şi zi de zi dezvăţaţi de bucuria plăcerii.
            O carte despre destinul încă nescris, care se manifestă cu un dramatism imprevizibil, asemeni acţiunilor unui regim politic totalitar, schimbând în ultimul moment viaţa oamenilor, când toţi, deopotrivă sunt convinşi, că nimic nu îi mai poate scoate de pe linia pe care au ales să meargă acum mulţi ani de zile, şi că nimic nu le mai poate tulbura existenţa în care s-au complăcut pentru poate, prea multă vreme.
         O carte uşoară, impresurată cu analize filosofice, psihologice şi dogmatice, scurte, exprimate din mai multe puncte de vedere, aparţinând personajelor ce ajung să interacţioneze între ele în mica staţiune balneară, adesea fără intenţia lor, dar de o manieră care e menită a le trasa orizonturi viitoare cu totul nebănuite, cum nebănuită este implicarea dezinteresată a ciudatului doctor Skreta, care pare a fi însuţi mâna destinului şi a creaţiei, însă fără a vicia autoritatea liberului arbitru. 
         O carte scrisă de un adevărat maestru al introspecţiei, Milan Kundera.

         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu